- 1
- /
- 2
Asfalt Silindiri
Özellikle yol ve asfalt yapımında kullanılan önemli bir ekipman olarak asfalt silindiri, asfaltın eşit bir şekilde sıkıştırılıp düz hale gelmesini sağlar. Asfalt silindirleri genel olarak bir silindir gövdesi ve en az 1 metal silindirden oluşur. Projeye göre bir asfalt silindiri iki veya üç tambura da sahip olabilir. Asfalt silindirlerinin 3 önemli parçası; finişer tablası, çelik tekerlek silindiri ve pnömatik lastik silindiridir.
Asfalt Silindiri Çeşitleri
Sıkıştırma sistemlerine ve yürüyüş sistemlerine göre farklı kategorilere ayrılan asfalt silindir çeşitleri, farklı kullanım alanlarına hitap eder. Sıkıştırma sistemlerine göre asfalt silindirleri aşağıda listelenmiştir:
- Lastik tekerlekli sıkıştırma sistemleri
- Osilasyonlu sıkıştırma sistemleri
- Statik sıkıştırma sistemleri
- Vibrasyonlu sıkıştırma sistemleri
Yürüyüş sistemlerine göre asfalt silindiri çeşitleri ise şunlardır:
- Düz tamburlu
- Keçi ayağı tamburlu
- Kombine yürüyüş sistemleri
- Statik tamburlu yürüyüş sistemleri
- Lastik tekerlekli yürüyüş sistemleri
Bu asfalt silindir makinası çeşitleri sahip oldukları özellikler bakımından birbirinden ayrılır. Örneğin; lastik tekerlekli sıkıştırıcılar, ön ve arka tarafında lastiklere sahiptir. Kombine sıkıştırıcılar ise lastik tekerlek ve silindirin beraber kullanıldığı yol silindirleridir. Keçi ayağı silindirde ise bandajın üzerinde keçi ayağına benzer tırnaklar bulunur. Düz tamburlu silindirin ön tarafından çelik bandaj vardır ve vibrasyonludur; arka tarafından ise lastik tekerlekler bulunur. Farklı özellikler ve yapılara sahip bu silindir makinaları, çeşitli kullanım alanlarına ve ihtiyaçlara hitap eder.
Asfalt Silindirinin Özellikleri Nelerdir?
Asfalt silindiri, silindir gövdesine tutturulan tambur ağırlığı, malzemeleri sıkıştırdığında ve kompakt hale getirdiğinde çalışır. Tamburun ağırlığı ise ciddi oranda değişebilir. Örneğin; manuel bir asfalt silindirinin tamburu yalnızca 45,5 kg olabilir. Bu silindir yol yapımından ziyade asfalt yollar ve diğer küçük projelerde kullanılır. Yol ve otoyol yapımında kullanılan silindirler ise 22,679 kg’dan daha ağır olabilir. Asfalt silindiri özellikleri ise asfaltları sıkıştırmak ve düzlemek için idealdir. Yol silindirleri farklı modellere sahip olduğundan her birinin sunduğu şey farklıdır. Mesela bazı silindirken su bazlı kayganlaştırıcı yayarak asfaltın tambura yapışmasını önler.
Genel olarak bir asfalt silindirinin ortalama ağırlığı, silindir gövdesindeki tamburdan gelir. Tamburun ağırlığı ise pek çok modelde olduğu gibi su eklenerek ağırlaştırılabilir. Su ağırlık sağlar ancak inşaat projesi bittiğinde tamburdan boşaltılır. Sonrasında ise asfalt silindiri hafiflediği için kolay bir şekilde taşınabilir. Dolayısıyla asfalt silindir makinası ağırlığı, tambur su dolu olduğunda ve boşken birbirinden farklıdır. Kullanım alanına ve silindirin çeşidine göre de bu ağırlık oldukça değişkendir.
Asfalt Silindir Nasıl Kullanılmalıdır?
Yama silindiri olarak da bilinen asfalt silindirini kullanmak için bazı detayları bilmek gerekir. Aşağıda bu silindiri verimli bir şekilde kullanma yöntemleri anlatılmıştır:
- Çalışmaya başlamadan önce çukur, çatlak vb. olup olmadığına bakılmalıdır.
- Eğer vibrasyonlu silindir kullanılıyorsa, bina, direk vb. gibi yerleri etkisi altına alabileceği için çevreye dikkat edilmelidir.
- Eğimli arazide çalışırken yan çalışma yapılmamalıdır. Çünkü kayma ve devrilme tehlikesi vardır. Onun yerine aşağı yukarı doğru çalışılmalıdır. Ayrıca eğimli arazilerde çalışırken düşük hız kullanılmalıdır.
- Trafiğe açık yerlerde çalışırken trafik kurallarına uyulmalı, makina boşa alınmamalı ve hız yapılmamalıdır.
Yukarıda verilen detaylara dikkat ettiğiniz takdirde asfalt silindirlerini verimli bir şekilde kullanabilirsiniz. Bu sayede işlerinizi daha güvenli ve hızlı bir şekilde halledebilirsiniz. Kullanım alanınıza uygun asfalt silindir çeşidini seçerek ideal çalışma kapasitesine sahip olabilirsiniz. Asfalt silindir fiyatları çeşitlere ve özelliklere göre değişken olduğu için bütçenize uygun bir seçenek bulabilir veya ekonomik bir şekilde kiralama yapabilirsiniz.