ytrent

  • 1
  • /
  • 3

DEPO İÇİ İSTİFLEYİCİLER

Depo içi istifleyiciler, bir depo içerisinde paletleri kaldırmak ve taşımak için kullanılan özel iş makinası türlerinden biridir. Farklı endüstriyel sahalarda ve uygulamalarda kullanılmakta olan çeşitli tipte depo istifleyiciler mevcuttur.Depo içi taşıma araçları içerisinde istifleyiciler, genellikle forkliftlere ve diğer benzer ekipmanlara yatırım yapmaktan daha ucuz bir alternatif olarak kabul edilmektedirler. Bununla birlikte forkliftten biraz daha fazla fiziksel çalışma gerektirirler ancak bu kullandığınız depo istifleyicinin türüne göre de değişebilmektedir. Çalışanların ürünleri depolamak için raflara veya taşıma için araçlara kaldırmak için kullandığı kısıtlı büyüklükteki depolar için bu iş makinası idealdir. Hangi depo içi istifleyiciyi seçmeniz gerektiği depo içi istifleyici özellikleri ile doğrudan ilişkilidir.

Manuel İstifleyiciler

Manuel istileyiciler, depo içi istifleyiciler içerisinde en basit ve uygun fiyatlı olan tiptir ve genel olarak 2500 kg'lik bir yük kapasitesine sahiptir. Hidrolik pompalı çelik bir arabadan oluşmaktadır ve kolunu manuel olarak yukarı ve aşağı pompalayarak paletleri ve ağır eşyaları kaldırmanız gerekmektedir. Operatör bu iş makinasının iki çatalını ilgili paletin altına yerleştirerek ve kaldırma mekanizmasını kullanarak onu yerden kaldırmak suretiyle manuel istifleyiciyi çalıştırmaktadır. Yük yerden kaldırıldığında, kolu kullanarak manuel bir şekilde yükü istifleyebilirsiniz. Manuel olan depo içi istifleyicinin bir avantajı, küçük boyutu ve hafifliği nedeniyle bir aracın arkasına kolayca yüklenebilmesidir. Ancak operatör için oldukça emek gerektiriyor olduğundan, bir yükü daha uzun mesafelerde taşımak için ideal olduğu söylenememektedir.Depo içi istifleyici yorumları incelendiğinde manuel istifleyicilerin gerektirdiği yüksek kas gücünden söz edilmektedir. Fakat kaldırma yüksekliğinin çok yüksek olmadığı daha küçük alanlarda çok yüksek kas gücü gerekmeyeceğinden manuel istifleyici tamamen yeterli bir çözüm de sunabilir.

Akülü İstifleyiciler

Akülü depo içi istifleyiciler, manuel depo istifleyicilerinin iki katı büyüklüğündedir. Endüstriyel bir pil/ akü veya yerleşik bir pil/akü takımı ile donatılmışlardır. Bu iş makinasının yük kapasitesi yaklaşık olarak 1000 - 2500 kg düzeylerindedir. Akülü depo içi istifleyici kullanımındaki en büyük avantaj esas olarak hem sürüş hem de kaldırma için elektrik desteğinin sağlanabilmesidir. Bu durum depo içi istifleyici kullanımı açısından oldukça kolaylık sağlamaktadır. Ayrıca operatörün bir kolu pompalamak yerine bir düğmeye dokunarak yükleri kaldırması da pratik olmaktadır. Bu sebeple akülü depo içi istifleyici kullananlar genellikle memnun olduklarını belirtmektedirler. Yükün tüm ağırlığını manuel olarak itmeye veya kaldırıcıyı pompalamaya gerek duyulmadan, çok daha az bir emek yoğunluğu ile çalışmak aynı zamanda operatörün ergonomik ve sağlıklı çalışmasına da katkı sağlamaktadır. Ayrıca boyut olarak manuel istifleyiciler kadar küçüktür, bu nedenle manevra kabiliyeti de yüksektir. Bu tip depo istifleyicinin ana dezavantajı, aküsünün düzenli olarak şarj edilmesinin gerekmesidir. Ayrıca daha fazla bakım gerektirir çünkü üzerinde düşünülmesi gereken daha fazla hareketli parça ve elektronik devre vardır. Manuel istifleyicide olduğu gibi, operatörün hala yürümesi gerektiğinden, yükleri daha uzun mesafelerde taşımak için genellikle kötü bir seçim olabilir. Maksimum hız düşüktür, bu nedenle binici türdeki depo istifleyicisine kıyasla çarpışma riski minimumdur. Bu istifleyici genellikle yükleme rıhtımlarında veya yükleme alanlarında ve yüklerin orta mesafeli taşınmasında tercih edilebilir.

Binici Platformlu İstifleyiciler

Bir binici depo istifleyici, birçok yönden akülü istifleyiciye benzemektedir ancak ek özelliği operatörün binebileceği bir platformunun olmasıdır. Yerleşik bir endüstriyel akü ile çalışmaktadır. Onu farklı kılan en önemli avantajı, operatörün arkasından veya yanında yürümek zorunda kalmadan sürüş platformuna kolayca adım atabilmesidir. Bu durum sürücülü depo istifleyiciyi, yükleri uzun mesafelerde taşımak için akülü veya manuel depo istifleyicilere kıyasla daha iyi bir seçim haline getirir. Binici platformlu istifleyicinin dezavantajı, operatöre sağlanan korumanın olmamasıdır. Tasarlanma şekli nedeniyle, operatörler ergonomik olmayan bir duruşa sahiptir ve işyerinde iş kazalarına maruz kalabilirler. Bazı kullanıcılara binici platformlu depo içi istifleyici içeriği garip gelmektedir. Binici platformlu istifleyici ağırdır, bu nedenle çarptığı yapılarda yaralanmaya veya hasara neden olma potansiyeline sahiptir. Uzun mesafelerde sık hareketler için ideal bir çözümdür ve çoğunlukla büyük depo ortamlarında ve üretim tesislerinde bulunurlar. Bunlara ek olarak depo içi istifleyici fiyatları içerisinde en yüksek olanlardan biridir.