İskele
İnşaat işlerinin yanı sıra bakım, onarım, boya gibi işlerde kullanılan ve yüksek katlara çıkmayı sağlayan inşaat iskeleleri, güvenlikli bir ulaşım aracıdır. İç ve dış cephe işlerini kolay hale getirir ve boru, platform, fitting gibi ekipmanlar yardımıyla kurulur. Cephe iskelesi olarak da bilinen bu makine, iş alanlarında güvenli bir şekilde çalışmak için idealdir. Yapının büyüklüğü ve yüksekliğine göre farklı ölçülerde kurulabilen iskeleler, yükseklerde çalışmayı daha kolay, hızlı ve güvenli hale getirir.
Neden İnşaat İskelesi Kullanılmalıdır?
İnşaat iskeleleri kullanımı personel güvenliği açısından oldukça önemlidir. İşe kattığı faydaların yanı sıra çevresel olarak da inşaat ve restorasyon işlerinin olmazsa olmazıdır. Bu ekipmanın neden kullanılması gerektiği ise aşağıda sıralanmıştır:
- Öncelikle hem çalışanların hem de çevredeki insanların güvenliğini sağlamak için iskeleler oldukça önemlidir.
- Üst katlara ve yüksek yerlere taşınması gereken inşaat malzemeleri için mutlaka inşaat iskelesi kullanılmalıdır.
- İşleri hızlı bir şekilde tamamlamayı sağladığı için projeyi zamanında teslim etmeyi sağlar.
- Dış cephe işlerinin profesyonel bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için iskele kullanımı zorunludur.
- İş verimini arttırmayı sağladığı gibi personellerin zahmetsiz bir şekilde görevlerini yerine getirmelerine yardımcı olur.
- Çalışmaların koordineli bir şekilde ilerlemesini sağlar.
İnşaatta iskele kurulması günümüzde bir gereklilikten ziyade zorunluluk haline gelmiştir. Çünkü bu iskeleler sayesinde çalışma alanında maksimum güvenlik elde edilmektedir. Dış cephe çalışmalarında bu iskeleler can sağlığı açısından büyük öneme sahiptir.
İnşaat İskelesi Çeşitleri Nelerdir?
İnşaat iskeleleri malzemelerine, kullanım alanlarına, kurulum şekillerine göre farklı kategorilere ayrılmaktadır. Kurulum sistemlerine göre inşaat iskeleleri özellikleri ve çeşitleri ile ilgili aşağıda bilgi verilmiştir:
- Güvenlikli H Tipi İskele: Ülkemizde en yaygın kullanılan çeşitlerdendir. Kafes sistemine sahiptir ve modüllerden oluşur. H çerçeve, yatay ve çapraz bağlantılarla birleştirilir ve kurulumu yapılır. Bu H çerçevelerin yüksekliği genellikle 2 metre ila 2,5 metre arası değişir. Yürüme platformları ise metre karede 300 kg taşıma kapasitesine sahiptir. Yüksek ve kalın döşemeler için uygundur.
- Kamalı Flanşlı İskele: Flanşlı örümcek iskele olarak da bilinir. Hızlı bir şekilde kurulabildiği gibi taşıması da çok kolaydır. Flanş, kurtağzı ve kama kullanılarak yatay ve dikey boruların bağlantı noktaları birleştirilir. Bu şekilde kurulum tamamlanır. Kurulum için yalnızca insan gücü ve çekiç yeterlidir. Yürüme platformlarının uzun olması sayesinde geniş yüzeylerde çalışma olanağı verir. Yük taşıma kapasitesi oldukça yüksektir.
- Modüler İskele: Tüm iç ve dış montaj, restorasyon ve tesisat işlerinde kullanılabilir. Tekerlekli yapıya sahip olduğundan hareket edebilir. Bu sayede hızlı ve pratik bir şekilde kullanılabilir. İstenilen yüksekliğe kolayca kurulabilir ve sökümü de çok kolaydır.
İnşaat İskeleleri Hangi Alanlarda Kullanılır?
İnşaat işlerinin çok farklı alanlarında kullanılan iskeleler, çalışmaların zamanında ve güvenli bir şekilde yapılmasını sağlar. Genel olarak dış cephe iskele çeşitlerinin kullanıldığı alanlar şunlardır:
- Yol yapım çalışmaları
- Gemi yapımı
- Dış cephe temizlik işleri
- Köprü, otoyol ve viyadük yapımı
- Endüstriyel tesisler
- Tarihi eser restorasyonları
- Asansör kuyusu açma
- Depo ve çatı işleri
- Bakım ve onarım faaliyetleri
- Boya ve badana çalışmaları
- Enerji santrali, rafineri ve her türlü endüstriyel tesis
Oldukça geniş bir kullanım alanına sahip olan bu inşaat iskeleleri, önemli bir ekipman olarak öne çıkar. Farklı özelliklere sahip çeşitleri arasından ihtiyacınıza uygun olarak seçim yapabilirsiniz. Ayrıca inşaat iskelesi fiyatı da bu çeşitler ve özelliklere göre farklılık gösterir. Bu da seçim yaparken karar vermenizi etkileyebilir. Bütçenize uygun inşaat iskelelerini geniş ürün yelpazesi içinde bulabilirsiniz.