ytrent

Kompresör

Havayı veya diğer gazları atmosfer basıncından daha yüksek basınçlara sıkıştırmak amacıyla kullanılan cihaza kompresör adı verilir. Bu cihaz, atmosferden hava alır, sıkıştırır ve basıncı artırır. Kullanıldığı alanlar arasında tekstil, gıda, otomotiv, enerji, sağlık, kimya ve petrokimya gibi daha pek çok sektör yer alır. Basınçlı havanın gerektiği ortamlarda hava desteği sağlamak amacıyla kullanılır ve pnömatik çalışma sistemine sahiptir.

Kompresör Çeşitleri Kaça Ayrılır?

Kompresörler çeşitli özelliklerine göre birbirlerinden ayrılır. Genel olarak ise kullanılacak yöntem bakımından ayrım yapılır. Pozitif deplasmanlı kompresörler ve turbo kompresörler olmak üzere 2 çeşit vardır. Çalışma prensiplerine göre ise kompresör çeşitleri ise 6’ya ayrılır:

  • Pistonlu Kompresörler: Piston ileri geri hareket ederek havayı ya da gazı sıkıştırır ve basınçlı hava elde edilir.
  • Vidalı Kompresörler: Gövde içindeki iki rotor birbirine eşlenir ve oluşan vida boşluğunda sıkıştırma hareketi meydana gelir.
  • Merkezkaç Kompresörler: Merkezi olarak dairesel hazneye alınan hava, dairesel merkezin içinde döner ve merkezkaç gücü ile hızlanır.
  • Eksenel Akımlı Kompresörler: Dönme eksenine paralel bir şekilde devreye giren hava, helisel olarak ilerler ve bu sayede basınç sürekli artar.
  • Dönel Pozitif Yer Değiştirmeli Kompresörler: Dış merkezi pompalar ile birbirini izleyen küçük hacimlerle hava alınır ve hacim azaldıkça basınç artar.
  • Jet Kompresörler: Hidrolik kompresörler ve gaz ve buhar kompresörleri olmak üzere ikiye ayrılır.

Hava kompresörü çeşitleri arasından seçim yapmadan önce kullanım alanınızı ve ihtiyaçlarınızı belirlemelisiniz.

Kompresör Nasıl Çalışır?

Kompresör çalışma prensibi, araba veya bisiklet lastiğinin pompasıyla aynıdır. Kompresör pistonu yukarı çekildiği zaman altta kalan silindir basıncı, atmosfer basıncından düşük olur. Yani dış hava emme valfinin açık kısmından içeri girer. Hava da buradan aşağıya doğru giden bir piston ile sıkıştırılmak için pompaya girer. Bunun sonucu hava sıkışır ve hacmi küçülür. Böylece hava basıncının daha düşük olduğu yerlere akar. Hava kompresörleri pek çok uygulama alanına sahiptir. Bunlar:

  • Büyük ölçeğe sahip endüstriyel işler için yüksek miktarda orta basınçlı hava elde etmek
  • Otomobil ve motosiklet boyamak
  • Tıbbi ve dişçilik uygulamaları
  • Oksidasyon üretmek
  • Mekanik atölye veya üretim tesislerinde ahşap kumlama yapmak
  • Gaz silindirlerini doldurmak amacıyla yüksek basınçlı ve temiz hava sağlamak
  • Hava kompresörlü plastik kap üretmek
  • Makine, su jeti ve araba yıkamak
  • Pnömatik aletler kullanmak

Kullanım alanınıza göre kompresör basınç ayarı yaparak çeşitli ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.

Kompresör Fiyatları Neye Göre Belirlenir?

Farklı ihtiyaçlara uygun olarak çeşitli özelliklere sahip kompresörler bulunur. Bunların fiyatları birbirinden farklıdır. Kompresör fiyatları belirlenirken göz önünde bulundurulan en önemli faktör markadır. Çünkü üretici firmaların kullandığı malzemeler kalite bakımından birbirinden farklıdır. Bu da fiyatların belirlenmesinde etkilidir. Ayrıca kompresörlerin basınç değerleri, hava depolama kapasiteleri, piston sayıları, çalışmak için ihtiyaç duydukları enerji gibi faktörler de fiyatlara yansır. Yüksek basınçlı ve büyük kompresörler, gösterdikleri performansa ve işlevlerine göre fiyatlandırılır. Şarjı veya elektrikli çalışan modeller de farklı fiyatlara sahiptir.

Kompresörler dizel, benzinli ya da elektrikli motorla çalışır. Bu motorlar belli kapasitelere sahiptir. Fiyatlar belirlenirken yakıt kapasitesi de göz önünde bulundurulur. Örneğin; 100 lt kompresör ile 200 lt kompresör farklı fiyatlara sahiptir. Çünkü çalışma kapasiteleri ve performansları birbirlerinden farklıdır. İhtiyacınıza uygun olanı tercih ederek daha verimli kullanım yapabilirsiniz. Çeşitli özellikleri ile birbirinden ayrılan kompresörler; farklı ihtiyaçlar, kullanım alanları ve bütçelere hitap eder. Geniş ürün yelpazesi sunan kompresör çeşitleri arasından kendinize uygun olanı bulup tercih edebilirsiniz.