Aradığınız kriterlere uygun ilan bulunamadı.
İlanlarımızı görüntüleyebilir, ya da iletişim kanallarımızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz

Motorlu Skreyper

Gelişen teknolojinin en büyük getirilerinden birisi de hiç kuşkusuz inşaat sektörüne yönelik olmuştur. Şantiyelerde, inşaat alanlarında ve maden alanları gibi birçok iş sahasında birtakım makinaların kullanımına ihtiyaç duyulmuştur. İhtiyaç duyulan makinalardan birisi de motorlu skreyper olmuştur. Skreyper bu alanlarda zamanla daha fazla ihtiyaç haline gelen ve kullanımı oldukça artan ağır bir iş makinasıdır.

Motorlu Skreyper, zeminlerin sert olmasına karşın kullanılan bir ağır makina olarak karşımıza çıkmaktadır. Skreyper sert yüzeylerin, zeminlerin gevşetilmesi için kullanılmaktadır. Gevşetilen yüzeylerin ve zeminlerin üzerinde kazı yapılmasına, yapılan kazı sonucunda oluşan hafriyatın taşınmasına imkân sağlamaktadır.

Motorlu Skreyper Çeşitleri

Genel anlamda motorlu skreyper, pek çok zeminde kullanılmakla birlikte özellikle yol çalışmalarında sıklıkla tercih edilmektedir. Pek çok motorlu skreyper çeşitleri bulunmakla beraber, belirgin faaliyet alanlarına göre de bu çeşitlilikler arasında tercih yapılmaktadır. Bu makineler, faaliyet amaçlarına göre farklılık gösterebilmektedirler. Bu farklılıklar genelde makinanın boyutuna ve modeline göre olmaktadır.

Motorlu skreyperler, kullanım mekaniği olarak iki çeşide ayrılmaktadırlar. İlk olarak, bilinen lastikli tekerleğe sahip makinalar ve bir diğeri ise paletli olarak bilinen çeşitleridir. Bir başka çeşitlilik olarak ise, kumanda şekline dair makinalar örnek gösterilebilir. Kumandalı olan seçenekler de kendi içerisinde iki çeşitliliğe ayrılmaktadır. Bunlar hem halatlı hem de hidrolik sistemli olarak makinalarda gözükmektedir. Son olarak, motorlu skreyper kullanımı açısında ayrılan gruplardan birisi de tahrik şekline göre olan çeşitleridir. Tahrik şekline göre çalışmakta olan makinalar iki ayrı prensiple çalışmaktadır. Römork olarak bilinen sistemle çalışanlar ve kendisine ait motoru ile çalışanlar olarak ayrılmaktadır.

Motorlu Skreyper Özellikleri

Oldukça fazla yük limiti olan skreyper makinalarının iki adet motoru bulunmaktadır. Bu iki motorun sayesinde makinanın ulaştığı güç oldukça yüksek olmakta ve bu sayede de hem zemin gevşetilmesini kolaylaştırmakta hem de taşıma içinde oldukça kullanışlı hale gelmektedir.

Motorlu skreyper özellikleri arasında çok fonksiyonluluk dikkatleri çeker. Kamyon, dozer, yükleyici gibi birçok makinanın müşterek şekilde yapacağı gevşetme işlemini, taşıma işlemini ve kazma işini motorlu skreyper tek bir makina olarak gerçekleştirmektedir. Bu yüzden motorlu skreyper gerek fonksiyonel kullanımı gerekse birçok iş yapma özelliği ile inşaat sahasında sıkça tercih edilen ağır motorlu araçlardan olmaktadır. Türkiye’de çok fazla kullanılmamış olmasına karşın, son zamanlarda talep yönünden artış göstermiş ve birçok şantiye tarafından da kullanılmaya başlanmıştır.

Motorlu Skreyper Avantajları

Motorlu skreyper avantajları ve dezavantajlarından bahsetmeden önce, tam olarak nerelerde kullanıldığını açıklamak fayda sağlayacaktır. Elbette ki birtakım dezavantajları bulunmaktadır fakat, belirli unsurlar göz önünde bulundurulduğu takdirde bu dezavantajlarda ortadan kalkmaktadır.

  • Kanal açma işlemlerinde ve yarma açma işlemlerinde
  • Toprak dolgulama işlemlerinde
  • Yol, zemin inşaatları ve altyapı çalışmalarına yönelik işlemlerde
  • Tesviye, madenler, taş ocaklarına yönelik işlemlerde
  • Kazma, yükleme ve taşımaya yönelik işlemlerde

Kullanım alanları net olarak gösterildiği takdirde, motorlu skreyperlerin faydalarının çok daha belirgin şekilde açığa çıkacağı aşikardır. Temel olarak yaptığı işlemlerin başında gevşetme gelmektedir ve bununla beraber kazma, taşıma gibi işlemleri de gerçekleştirebilmektedir. Bu açıdan bakıldığı zaman, en az iki adet ağır iş makinasının yapacağı bu işlemleri tek başına yapabilmek gibi bir faydası bulunmaktadır. Birçok zemine elverişli olması da göz ardı edilmemesi gereken faydalarından birisidir. Başka araçlar ile taşınması dışında çalışma aralıkları, çalışma mesafeleri oldukça uygun olmaktadır.

Motorlu skreyper, doğru bir çalışma alanında kullanılması ve uygun iklim şartları ile çalışması durumunda son derece verimli ve ekonomik bir makina olmaktadır. Uygun zeminlerin seçilmemiş olması, zeminin doğru şekilde tahlil edilmemiş olması, uygunsuz iklimin görüldüğü toprakta kullanılması ve çalışma sahasının büyüklüğü gibi unsurlar motorlu skreyperlerin dezavantajları olabilmektedir. Yukarıda belirtildiği üzere, eğer ki uygun tahliller yapıldığında ve skreyper kullanımının doğru olması tespit edildiği takdirde, yapılacak birçok işi kolaylaştırmaktadır.