Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB), yasal olarak “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş, iş yerlerine iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri vermek üzere kurulmuş, 6331 sayılı kanuna bağlı olarak, mevzuatın gerektirdiği fiziki ve tıbbi donanıma sahip, iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerinin (iş yeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personelinin) oluşturduğu özel kuruluşlar” şeklinde tanımlanmaktadır.
İş sağlığı ve güvenliği alanında çeşitli tehlike sınıfları tanımlanmış olup, verilen hizmetler çalışan sayısına göre farklılık göstermektedir.
Bunlar; az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli şeklindedir.
Az Tehlikeli İş Yerleri: 10’dan Az Çalışan / 10-49 Çalışan / 50 ve Üzeri Çalışan
Tehlikeli İş Yerleri: 10’dan Az Çalışan / 10-49 Çalışan / 50 ve Üzeri Çalışan
Çok Tehlikeli İş Yerleri: 10’dan Az Çalışan / 10-49 Çalışan / 50 ve Üzeri Çalışan
Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi, çalışanların iş yerinde uygun şartlarda çalışmasının sağlanmasından sorumludur. Bunu hizmet verdiği iş yerinde aşağıda yer alan işlemlerle yapmaktadır.
İş Güvenliği Açısından Yapılanlar:
- iş güvenliği eğitimleri
- risk değerlendirmesi (risk analizi)
- acil durum eylem planı
- patlamadan korunma dokümanı
- yıllık çalışma planı
- yıllık eğitim planı
- yıllık değerlendirme raporu
- devamlı saha gözetimi
- uygunsuzlukların belirlenmesi ve bildirilmesi
İş Sağlığı Açısından Yapılanlar:
- yeni çalışanların işe giriş muayenelerinin yapılması
- çalışanlara periyodik sağlık muayenesinin yapılması
- risk analizi
- iş hijyeni gerekliliklerini belirlemek ( gürültü, aydınlatma, toz, titreşim, gaz, vs)
- iş sağlığı eğitimleri
Firmalara verilen eğitimler, analizler, planlar ve muayeneler, “NACE koduna” göre değişiklik göstermektedir. NACE kodu, işletmelerin faaliyet alanlarını tanımlayan bir kod sistemidir.6 haneli NACE kodları o iş yerinin tehlike sınıfı ve yaptığı işe göre değişmektedir. Mesela inşaat 41.20.02 olarak NACE koduna sahipken, hizmet sektörü 70.21.05 gibi bir NACE koduna sahip olabilmektedir.
Bu sebeple, her iş yerinde iş sağlığı ve güvenliği, iş yerinin ortamına, yapılan işe, çalışan sayısına bağlı olarak bir çok değişken olması sebebi ile aynı hizmeti vermemektedir.
OSBG hizmetinin temel amacı, işçi sağlığını tehdit eden unsurlarla başa çıkmak için iş yerinde olası kazalar, doğal afetler gibi acil durumlar için gerekli önlemleri almak ve planlar hazırlamaktır. Ayrıca, ilk yardım ve acil durum uygulamalarını organize etmek, ilgili kurumlarla iş birliği yapmak da bu hizmetin sorumlulukları arasında yer almaktadır. OSGB faaliyetlerinin, firmalara sağladığı faydalar ise oldukça fazladır.
Ortak Sağlık ve Güvenlik Biriminin Faydaları
- Bakanlıkla ilgili yasal süreç OSGB firması tarafından takip edilerek işverene rapor halinde sunulması,
- Şirket eksiklerinin giderilmesi için OSBG uzmanları tarafından doğru önerilerin işletmeyi pozitif etkilemesi,
- Şirketinizde görevlendirilecek uzmanların sadece eksikleri tespit etmemesi, bu eksiklerin çözüme kavuşturması,
- Verimli çalışma ortamının sağlanması,
- Verilen danışmanlık ile işçileri güvenlik konusunda eğitilmesi ve bilinçlendirilmesi,
- Hizmet karşılığı verilen faturaların gider olarak gösterilmesi,
- Daha önce yapılan yanlış uygulamaların düzeltilmesi.
Kimler OSGB Hizmeti Alabilir?
Sigortalı çalışanı olan tüm iş yerlerinde NACE kodu ile tehlike sınıfı tespitine göre yaptığı faaliyete bakılmadan 6331 sayılı kanun ve yönetmeliklerde kendileri ile ilgili iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yerine getirmekle zorunludur.
Bu işletmelerin tamamı kendi bünyelerinde bulundurdukları işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanından alabilecekleri gibi bakanlık tarafından yetki verilmiş olan ve denetlenen OSGB’lerden bu hizmeti satın alabilirler. ytrent.com olarak anlaşmalı olduğumuz OSGB noktalarından avantajlı fiyatlarla OSGB Belgesi’ne sahip olmak için hemen iletişime geçin.